Home » blog » Klaar voor een nieuwe relatie?

Klaar voor een nieuwe relatie?

Je hebt een relatiebreuk achter de rug en toch zou je heel graag opnieuw een mooi duo vormen met iemand. Stel jezelf deze vragen voor je eraan begint.

Een relatie beëindigen

Dat gaat altijd gepaard met veel pijn en verdriet. Maar ondanks die moeilijke periode hebben veel mensen heimwee naar de tijden waarin ze met hun geliefde een sterk en gelukkig team vormden. Omdat het met die ex niet meer kan, is er al snel de ambitie om het met een nieuwe liefde waar te maken.

De meeste mannen storten zich in dat geval bijna blindelings in een nieuwe relatie.

Ze willen niet aan zichzelf noch aan de buitenwereld toegeven dat ze gekrenkt zijn. Veel vrouwen sluiten zich op, tobben, storten hun hart alleen bij de beste vriendinnen uit en zijn bang om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Hoe kwam de relatie op zijn einde?

Hoe iemand die rouwperiode doorkomt en hoe lang ze zal duren, is voor elk individu verschillend. Het zal ook gedeeltelijk afhangen van de manier waarop de vorige relatie werd beëindigd.
Ben je bedrogen zonder dat je iets in de gaten had? Heeft je ex je verlaten voor een andere man of vrouw terwijl jij het gevoel had dat alles goed ging en je nog verliefd was?

In dit geval dreigt de verwerking een tijd te duren

en moet je overwegen om professionele begeleiding te zoeken. Het zal vermijden dat je met je vrienden of vriendinnen nog slechts deprimerende gesprekken hebt terwijl af en toe schaterlachen heilzaam is. Met een therapeut kan je ook aan jezelf werken om te voorkomen dat je in een volgende relatie dezelfde toer op gaat.

Zat jullie relatie sinds enkele jaren in een uitdoofscenario zonder dat een van jullie er iets wilde aan doen, dan was je wellicht een beetje voorbereid op de breuk. De pijn zal niet zo scherp en acuut zijn. Dat neemt niet weg dat je ook dit soort breuk moet verwerken. Therapie kan helpen om in te zien waarom en wanneer het fout is gelopen. Die informatie is goud waard in een volgende relatie.

Hoe moet het nu verder met mijn relatie?

Denk je echt dat je het leven in je eentje niet aan kan? Probeer het. Doe het! Zolang jij niet helemaal op eigen benen staat en tevreden bent in de nieuwe situatie, zolang heb je je evenwicht niet herwonnen. En een labiel persoon kan maar beter niet aan een nieuwe relatie beginnen. Iemand die wanhoop uitstraalt, zal alleen de foute partners of helemaal niemand aantrekken.

Voor wie leef ik?

Als het antwoord hierop niet spontaan ‘voor mezelf’ is, begin dan niet aan een volgende relatie. Overloop even de volgende stellingen en je zal zelf kunnen beslissen of je klaar bent voor een nieuwe liefde:
- Ik denk nog alle dagen aan mijn ex.
- Ik mail hem/haar nog.
- Hij/zij mag steeds mijn hulp inroepen. Ik zal er staan.
- Ik doe nog altijd dingen die hij/zij leuk vond.
- Als ik hoor dat er een ongeluk gebeurde op zijn/haar vaste traject,
  dan vrees ik dat mijn ex erbij betrokken is.
- Ik koop nog steeds kleding met hem/haar in mijn achterhoofd.

Is mijn ex de referentie?

Hoe beoordeel je je dates?
Aan welke criteria moeten de mensen waarmee je in contact komt voldoen?

Kom je tot de vaststelling dat je ex de standaard is? Wacht dan nog even met een volgende relatie te beginnen.

Ben ik minder?

Heeft je ex al een nieuwe geliefde? Wil je niet onderdoen en ga je dus ook heel snel op zoek naar een vriend/vriendin?

Stop!
Je bent niet minder omdat er nog niemand in jouw leven is. Misschien ben jij wel veel beter bezig dan je ex.

Heb ik een troost-relatie?

Is er iemand nieuw in je leven? Heb je een paar afspraakjes met dezelfde persoon achter de rug en lijkt er wel iets te groeien? Wees even kritisch voor jezelf. Voel of je gebroken hart zich niet aan het herstellen is omdat er iemand aandacht aan je geeft.

Wees ook kritisch voor de andere. Ben je zeker dat je hem/haar ziet zitten. Weet je zeker dat hij/zij niet saai is of onaantrekkelijk of dat je die aspecten er nu bij neemt omdat je je beter voelt sinds er iemand in je leven is. Zo’n troostrelatie is voor niemand goed.